Hari ini saya terlebih rajin pula sebab buat kek. Eh! Dah lama tau saya tak buat kek ni.. Rasanya kali terakhir, raya lalu. Huhuhu.. Menurut adik saya, Izzianti, selain dari spagethi, ni jelah speciality saya... Cis! Malas sebenarnya nak menunjukkan skil memasak ni. Belum tiba masanya.. Chewah!
Kebetulan cuti sekolah, jadi anak-anak buah saya ;- Kimi, Amy & Emily, memeriahkan rumah ni.. (kesian kat Emil...terpaksa temankan ibunya yang tengah sarat..isyy..bilalah kak ngah saya nak bersalin ni! Tak sabarlah...eh! saya pula over....hahaha...saya suka baby!)
Berbalik pada cerita kek, semalam ber'shopping' di Giant, Kota Damansara bersama emak, adik & anak-anak buah saya...so tiba-tibalah terfikir nak buat kek. Sebenarnya kek ni...emmm saya belajar dari along saya semata-mata hendak memenuhi permintaan ex boyfriend saya yang nak sangat makan kek coklat! Oh! Semua itu berlaku 3 tahun yang lalu... kini hanya tinggal kenangan... :(
Dan hari ini, saya membuat 2 biji kek...1 untuk rumah.. 1 lagi nak bawak ke office... untuk TEAM REMAJA.
Inilah rupanya CHOCOLATE MOIST CAKE... Taklah indah dimata...tapi rasanya.....emm..ok..ok jelah.
Resipinya...
-2 biji telur
-1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
-1 cawan gula perang (brown sugar)
Bahan A :
-1 sudu kecil vanilla
-1 1/2 cawan susu coklat
-1/2 cawan air + 2 sudu kecil Nescafe
Bahan B :
-2 sudu kesil sodium bikarbonate
-1 sudu kecil baking powder
-1/2 cawan serbuk koko
-2 cawan tepung gandum (sila ayak dulu ye!)
Toping :
-1/2 cawan serbuk koko
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu besar minyak masak
Cara-cara membuatnya :
-Pukul telur hingga kembang
-Masukkan gula dan pukul lagi
-Masukkan minyak masak
-Ayak semua bahan B & masukkan sikit demi sedikit ke dalam telur & berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati
-Bakar pada suhu 170 degree selama sejam @ sehingga masak.
-Untuk toping :- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan api kecil. Panaskan sehingga nampak sudah OK. Letak ke atas kek yang telah sejuk.
Sekian Terima kasih!
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment